A monetáris szigorítás lehetőségét vetette fel az MNB alelnöke

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni, mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Megállapította, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt.

Mint mondta, a tartós inflációs kockázatokra az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövidtávú inflációs kockázatok kezelésére – jelentette ki. A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést – szögezte le Virág Barnabás.

Hozzátette, hogy a júniusban megjelenő Inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.

A Reuters megjegyezte, hogy a jegybank alelnökének nyilatkozata hatására öthavi csúcsára erősödött a forint az euróval szemben.

(Forrás: MTI)


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal