Az MNB tájékoztató kampányt indított a csaló befektetési szolgáltatókkal szemben

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyarországon legnépszerűbb internetes keresőprogramon és vonatkozó honlapja tartalmának megújításával internetes tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben az ügyfelek felvilágosítása érdekében.

A kampány részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető – például az „extra kamat”, „magas hozam” kifejezésekre vonatkozó – kulcsszavas kereséseknél az MNB honlapján elérhető figyelmeztetések, illetve további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak jelennek majd meg – vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel – a találati listákon.

A közlemény szerint a kampányra azért van szükség, mert az MNB piacmonitoring tevékenysége, illetve az ügyfelek bejelentései alapján azt észlelte, hogy többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként megszaporodtak a jogosulatlan és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

A jegybank a mostani kampány mellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő „Figyelmeztetések” aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizhessék, hogy az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

A honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”.

A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val (Initial Coin Offering) összefüggő ügyletek főbb jellemzőit.

A jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési – sokszor piramisjátékot folytató – szolgáltatók, magánszemélyek.

Az MNB csak idén eddig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt – olvasható a jegybank közleményében.

(Forrás: MTI)


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal