Adóváltozások

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés és szöveg

2020.07.01-től jön az egységes járulék, csökken az adó. Bővebben:
➡️Csökken a szociális hozzájárulási adó, mértéke 15,5% lesz!
➡️Minimum járulékalap kerül beveztésre, aminek mértéke a minimálbér 30%-a (ez a magánszemélytől levont társadalombiztosítási járulékra is vonatkozik lásd lejebb)
➡️Az új ‼️ társadalmi biztosítási járulék 18,5% ‼️lesz, ugyanakkora összegű, mint a beolvadt járulékok összesen (4% termszetbeni, 3% pénzbeni egészségbiztosítási, 1,5% munkaerőpiaci és 10 % nyugdíjjárulék)
- a 10% nyugdíjjárulék önmagában is mefmarad, mivel egyes ellátásokból továbbra is vonni fogják pl. álláskeresési járadék, GYES, YED)
- A változás járulék növekedést fog jelenteni olyan kifizetéseknél, amelyek eddig mentesültek a munkaerőpiaci járulék megfizetése alól pl. tanulói szerződés alapján, a szövetkezeti tag juttatása, mivel ezekre is a jövőben a 18,5%
- változik a járulékfizetés alsó határa. Az új tb-járulékot legalább a minimálbér vagy garantált bérminimum után kell megfizetni.
📌Ez kedvező az egyéni és társas vállalkozóknak, akik eddig a 1,5 szeres után fizették meg a járulékot.
📌Kedvezőtlen azoknál a nem önálló tevékenyéből, munkaviszonyból származó személyi juttatások esetében, akik pl. 1-2 órában látják el a munkafeladatokat, azoknál akár többszörösére is nőhet a fizetési kötelezettség, mivel a legalább a minimálbér 30% után meg kell fizetni a járulékokat.
➡️A teljes 18,5% tb-járulékra igénybe lehet venni a gyermekek után járó családi kedvezményt, tehát az SZJA-n túl, már a teljes TB járulék terhére.
➡️Minden dolgozó nyugdíjasra (nem csak munkaviszonyosokra) kiterjesztik a járulékmentességet, a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség megmarad, ennek mértéke 15%.
➡️FIGYELEM!!‼️‼️Aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.
(Az a tartozás számít bele a háromhavi elmaradásba, amelyik 2020. július 1. után keletkezik


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal