Figyeljen a hitelfelvételnél! Kérje szakember tanácsát.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

✅Sok család nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány következtében.

✅Az államilag támogatott hitelprogramok támaszt jelethetnek az átmeneti pénzügyi zavrokra.

✅De Legyenek körültekintőek a hitelfelvételnél, mivel a kölcsönt vissza is kell fizetni.

✅Keresse fel a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodáit és konzultáljon szakemberrel a döntés meghozatala előtt.

Címünk: 7400 Kaposvár, Ady Endre u. 3. ☎️82/950-906

📌A háztartások hitelállománya az első negyedévben 241 milliárd forinttal bővült, így az állomány éves növekedése elérte a 19 százalékot. A nemzetközi összehasonlításban is kiugró bővüléshez a folyósítások dinamikáján túl március második felében a törlesztési moratórium technikai hatása is hozzájárult. A bővülés üteme ugyanakkor várakozásunk szerint érdemben mérséklődni fog a koronavírus-járvány következtében, a lakáspiaci és a fogyasztási kereslet visszaesésének hatására. Az új kibocsátás volumene 590 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami másfélszeres éves növekedést eredményezett. A lakáshitelezés egyelőre robusztus, de a személyi kölcsönök negyedéves kibocsátása már enyhe mérséklődést mutatott, részben a fedezetlen fogyasztási hitelek költségének (THM) idei maximálása indukálta termékfejlesztési leállás miatt.

📌Az államilag támogatott hitelprogramok ugyanakkor támaszt adhatnak a háztartási hitelezésnek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretein belül megkötött szerződések száma és volumene is emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva mind a használt, mind az újépítésű lakások esetében. A negyedéves lakáshitelkibocsátás 23 százaléka kötődött a CSOK-hoz, ami historikusan magasnak tekinthető. A Babaváró hitelek iránti kereslet a romló gazdasági környezet ellenére is erőteljes – bár a tavalyihoz képest mérsékeltebb – maradhat, a termék kedvező feltételei, az állami kezességvállalás, továbbá a konstrukciót igénybe vevők körének relatíve magas jövedelme miatt. A babaváró hitelek kibocsátása a program indulása óta összesen 689 milliárd forintot tett ki 2020. május 15-ig, ami 71.211 darab hitelszerződéshez kapcsolódott.

📌A koronavírus-járvány következtében romló gazdasági kilátások, a kockázati tolerancia csökkenése és az ügyfelek hitelképességének megváltozása miatt a Hitelezési felmérésben résztvevő bankok nettó értelemben vett fele szigorított a lakás- és fogyasztási hiteleinek feltételein, elsősorban a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinten. Előretekintve az intézmények jelentős része további szigorítást helyezett kilátásba. A bankok a negyedév során a fogyasztási hitelek iránt már a kereslet csökkenését érzékelték, a második és harmadik negyedévben pedig több mint 80 százalékuk a lakáshitelek keresletében is visszaesést vár, összhangban az európai folyamatokkal.


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal