Tizenegymilliós bírságot kapott a Magyar Fejlesztési Bank

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Tizenegymillió forintra bírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között vállalatirányítási, informatikai és hitelkockázati szabályozási területen feltárt hiányosságok miatt.

A közlemény szerint a jegybank átfogó vizsgálatot tartott az MFB-nél. A határozatban az MNB előírta, hogy a hitelkockázat területén a bank a hatályos jogszabályi előírásokkal és a vonatkozó MNB ajánlásban foglaltakkal összhangban határozza meg az általa spekulatív ingatlanfinanszírozásnak tekintett ügyletek definícióját.

A vállalati hitelügyletek terén a banknak fejlesztenie kell az ügyfélcsoport nyilvántartás adatminőségét, meg kell erősítenie a folyamatba épített kontrollokat az ügyfélcsoportokra vonatkozó jogszabályi előírás maradéktalan betartása érdekében.

Az MNB előírta azt is, hogy az MFB a természetes személyek kezességének értékét mindenkor a belső szabályzatának megfelelően határozza meg, gondoskodjon a fedezeti szorzók módosításáról, illetve folyamatos kontrolljáról az informatikai rendszerben. Az ügyfél minősítés jogszabályi megfelelősége érdekében az ügyfél minősítéseket mindig a belső szabályzatában leírtak betartásával végezze, a folyamatba legyenek beépítve a hibákat kiszűrő kontrollpontok. A jegybank előírta azt is, hogy a számvitel területén mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelő időben és módon alakítsa ki a számviteli szabályzatait a pénzintézet.

A jegybank a felügyeleti adatszolgáltatás és az információbiztonság területén is feltárt hiányosságokat, és előírta például, hogy a kiszolgálókon és hordozható számítógépeken lévő kockázatarányos vírusvédelmi megoldásról is gondoskodjon a fejlesztési bank.

Az MNB előírta a banknak, hogy az előírt kötelezettségekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásának ellenőrzéséről készített – az igazgatóság által megtárgyalt és a felügyelőbizottság által jóváhagyott – belső ellenőri jelentését és az intézkedések végrehajtását alátámasztó dokumentumokat 2021. február 28-ig küldje meg a jegybanknak.

(Forrás: MTI)


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal