Egyeztetett a Bankszövetség és a kormány

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek, asztal és belső tér

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet gazdasági, illetve munkahelyeket érintő hatásait a kormány gyors intézkedésekkel kívánja kivédeni, folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között – hangsúlyozta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség (MBSZ) képviselőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéséről, amely szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 2020. március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

Varga Mihály kifejtette: áttekintették a pénzügyi szektor helyzetét, a magyar bankrendszer stabil és szilárd, 2019 az elmúlt évtized egyik legeredményesebb éve volt a pénzintézeteknek, többek között ezért is rendelkezik a szektor annyi mozgástérrel, hogy támogatólag tud részt venni a meghozott intézkedésekben. Mint mondta: amit már most tudni, hogy automatikusan felfüggesztik a hitelek törlesztésének kötelezettségét.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére. Természetesen a moratóriummal élő ügyfelek részére sem válhat elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés, ezért egyrészt meghosszabbodik a futamidő, másrészt az adott szerződés típusától függően kerül rendezésre.

Becsei András, a Magyar Bakszövetség elnöke elmondta, hogy a bankszektor felkészült arra, hogy koronavírus-járvány okozta nehézségek kivédésében együtt dolgozzon a kormánnyal. Az elnök elmondta, hogy amint meglesznek a részletszabályok, tájékoztatják az ügyfeleket.

A Bankszövetség közlése szerint azon ügyfeleknek, akiknek nincs szükségük a jelenlegi helyzetben a moratórium igénybevételére, és az eredeti szerződési feltételek szerint kívánják folytatni a hitelük törlesztését, erre joguk és lehetőségük van. Ennek jelzésére a későbbiekben vissza is vonható nyilatkozat beadásával lehetőséget biztosítanak a pénzintézetek. A nyilatkozati minta kidolgozása folyamatban van. A bankszövetség kéri, hogy az ügyfelek előzetes kérdésekkel a veszélyhelyzetre való tekintettel ne terheljék most meg a banki ügyfélszolgálatokat. Különösen személyesen ne keressék fel jelenleg a bankfiókokat.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, MTI)


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal