Tovább csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

Tovább csökkent a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata.
A Diákhitel2 változatlanul kamatmentes, azaz 0 százalékos kamattal kérhető 2019 első félévére vonatkozóan.
A Diákhitel Központ az előző félévi 2,30 százalékról 10 bázisponttal csökkentve, 2,20 százalékban határozta meg a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1. - június 30. közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.
Ügyfélbarát változásokat hoztak
Az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. csaknem húsz éve úgy játszik kulcsfontosságú szerepet a hazai felsőoktatás finanszírozásában, hogy a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől szerzi.
A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központnak. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára.
A kormány 2018 elején módosította a diákhitelek igénylésének feltételrendszerét, így számos ügyfélbarát változás lépett életbe. Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő édesanyáknál, akiknek 2018. január 1-jét követően születik meg második gyermekük. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő édesanyák teljes tartozása elengedésre kerül.
📍Nem kell kezes vagy fedezet
📍A diákhitel, egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára igényelhető alacsony kamat mellett nyújtott kölcsön. Célja, hogy azon fiataloknak nyújtson pénzügyi lehetőséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre.
📍A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.
📍A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre. A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul, ha 45. életévét még nem töltötte be.
📍Melyik mire jó? A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, amit bármire – albérletre, étkezésre, a saját szükségletei szerint – elkölthet a hallgató.
📍A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag az önköltség kifizetésére fordítható, ez az összeg közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik be.
Tavaly februártól nőtt a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb összeg: már akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, így egy összegben tanulmányi félévenként 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Az a diák, aki szeretne egy tanévet például az Erasmus-program keretében külföldön eltölteni, két félévig terjedő időre a normál Diákhitel1 kétszeresét kérheti, ami 1 400 000 forint.
A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. A törlesztés első két évében a minimálbér, a harmadik évtől a bruttó jövedelem meghatározott százalékát (4-11%) kell fizetnie az ügyfeleknek, akik átlagban 8 év alatt fizetik vissza diákhitelüket.


© 2018. Minden jog fenntartva

Egy TAVOSZ oldal